PORTFOLIO GROEN VAN DOEN

BLOEMRIJK VOORTUINTJE

De ruimte voor dit huis werd jarenlang gebruikt als oprit dus de grond was stevig dichtgereden.

Wat ik hier gedaan heb is met wat stammetjes een verhoogd bed gemaakt, bloemenmengsel ingezaaid, bessenstruiken en frambozen geplant.


In het bloemenmengsel heb ik ook luzerne verwerkt om de bodem na jaren van verdichting terug was los te krijgen. Deze plant wortelt wel tot 3meter diep en maakt zo de aarde geschikt om gewassen met fijnere wortels goed te laten gedijen.


Bijkomend voordeel van luzerne is dat dit een stikstofbinder is. Dit wil zeggen dat de plant stikstof uit de lucht neemt en deze in de wortels fixeert en beschikbaar maakt voor de planten die er naast groeien. Op deze manier hoeven er geen extra meststoffen aangehaald te worden, wat weer een hoop werk & energie bespaart.

bloemrijk voortuintje.jpg
heistukken.jpg

KATELIJNSE SAMENTUIN

Samen met enkele enthousiastelingen zijn we in de zomer van 2020 beginnen tuinieren op een stevige lap grond in Sint-Katelijne-Waver. 

Deze mooie tuin van 1,5ha werd onlangs gekocht door een mechelse projectontwikkelaar. In de tijd tussen de aankoop en de eventuele bebouwing hebben we de kans gekregen om met een groepje vergroeners de plek zo ecologisch mogelijk te beheren. Dat wil zeggen dat we er groenten en fruit kweken maar ook dat we ons inzetten op maximale biodiversiteit. Dit doen we bijvoorbeeld door bloemenmengsels te zaaien en massa's organische stof in de tuin te verwerken alwaar velerlei insecten gunstig gebruik van kunnnen maken.

De missie die we hebben is het groen dat we nu opbouwen zoveel mogelijk te integreren in de toekomstige bouwplannen.

Samen sterk voor een duurzamere toekomst!

AGROFORESTRY IN MUIZEN

Dit is het begin van een heuse voedselbosrand in het Mechelse Muizen. Er werden onder andere krenten, kersen, olijfwilgen, kaki's, mispels, moerbeien, vruchtmeidoorns & perzikken geplant.

Als voorbereiding op deze aanplant werd er een jaar op voorhand een bloemen -en kruidenmengsel ingezaaid. De functie van dit biodivers mengsel zijn onder andere: de bodem losbreken, mineralen verzamelen, nectar voorzien, en dergelijke..

Rond deze bomen en struiken werden er een klein legertje van systeemplanten aangeplant. Deze verzorgen dezelfde functie als wat de éénjarige hun al voordeden met als enige verschil dat dit vaste planten zijn en dus samen met de kruinbeplanting een blijvende functie zullen vervullen.  

Tussen de kruinlaag en de kruidlaag zal er binnenkort nog een struiklaag aangeplant worden. Deze zal dan voornamelijk uit bessenstruiken bestaan zoals onder vele andere rode, witte, zwarte & stekelbessen.

kasseiboord 2.jpg
Kastanje pergola

KASTANJE PERGOLA

Dit zuidwaarts gericht stadstuintje kreunde in de zomer onder de verschroeiende middagzon. Deze eenvoudige constructie uit duurzaam kastanje hout zal op termijn steun bieden voor een druif en een kiwibes. Die werden reeds aangepland maar hebben nog enkele jaren tijd nodig om tot deze hoogte te komen. Ondertussen kan de pergola al meteen overgroeid worden door éénjarige klimmers zoals kalebas, olijfkomkommer of pronkbonen zoals je op de foto reeds kan zien.

WILGENBOUW

Wilgentenen zijn heel buigzaam en schieten makkelijk wortel, dat maakt ze hét materiaal bij uitstek om levende vlechtwerken met te maken. Hier zie je een voorbeeld dat pas aangeplant is in de winterperiode, de aanplant gebeurt namelijk best in de periode november-februari wanneer de planten in rust zijn. Tussen de wilgentenen zijn bosaardbeitjes geplant zodat de kinderen vanuit hun nieuwe wilgenschuilplaats lekker kunnen smullen! Wanneer de lente aanbreekt zal hele deze constructie een frisgroene kleur krijgen van alle nieuwe scheuten takjes en blaadjes die zullen uitschieten.

wilgenwerk heusden.jpg