top of page

Lasagne tuinieren

Bedek de bodem om deze te beschermen tegen droogte en waterovervloed

Bedek de bodem om deze te beschermen tegen droogte en waterovervloed

Wat is lasagne tuinieren?

Een gezonde tuin begint bij een gezonde bodem. Lasagna-tuinieren is een methode van vlak composteren waarbij je de bodem bedekt met organisch materiaal zoals compost, bladafval, karton, houtsnippers, etc…Bij deze manier van tuinieren maak je gebruik van een langzaam composteringsproces.


Door het bedekken van de bodem vermijd je uitdroging bij droogte en erosie bij waterovervloed en wind tegengegaan. De aangebrachte organische stof zal ook de ongewenste spontane begroeiïng (onkruid) verdrukken en zal langzaamaan verteren om zo het bodemleven alsook je gewenste tuinplanten te boosten.


Waarom zou je lasagne tuinieren een kans geven?

Door het bedekken van de bodem wordt uitdroging bij droogte en erosie bij waterovervloed en wind tegengegaan. De aangebrachte organische stof zal ook de ongewenste spontane begroeiïng (onkruid) verdrukken en zal langzaamaan verteren om zo het bodemleven alsook je gewenste tuinplanten te boosten.


Hoe moet je lasagne tuinieren?

  1. Kies een stukje grond in je tuin met korte begroeiing, zoals een gazon. Let op de ligging. Afhankelijk van het soort planten dat je wil, ga je voor een plek in volle zon, halfschaduw of schaduw.

  2. Je hoeft geen planten te verwijderen. Leg een composteerbare doek, bijvoorbeeld gemaakt uit maïs of jutte op het gras of de kortgemaakte begroeiing.

  3. Daar bovenop voorzie je een laag met organisch materiaal. Dat kan zelfgemaakte compost zijn, al dan niet gemengd met afval van je kippen, maar je kan ook compost laten leveren door de tuinhandel.

  4. Om de bodem van uitdroging te beschermen en onkruid te vermijden, werk je af met een dikke laag houthaksel.


Geïnspireerd? Neem contact op

bottom of page