top of page

Voedselbos

In een voedselbos boots je een jong natuurlijk bos na, met meestal eetbare planten

In een voedselbos boots je een jong natuurlijk bos na, met meestal eetbare planten

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een tuin waarin de structuur van jong natuurlijk bos wordt nagebootst, met planten die direct of indirect nuttig zijn voor mensen - meestal eetbare planten.


Het kan een tuin zijn met hoge bomen, lage bomen, struiken, houtige en vaste planten, eenjarigen, wortel- en knolgewassen en klimmers in verschillende groeilagen.


In een voedselbos plant je alles zodanig dat er een maximale positieve interactie ontstaat en een minimale negatieve interactie, waarbij de bodemvruchtbaarheid in hoge mate of zelfs helemaal door de planten zelf in stand gehouden wordt.


De 7 verticale groeilagen van het voedselbos


Omdat de structuur van een voedselbos driedimensionaal is, kan je de diverse planten onderverdelen in verschillende groeilagen. Deze lagen zijn op de ene plek van elkaar gescheiden, elders overlappen ze of lopen ze door elkaar heen.


Ook kun je bomen als struik behandelen door ze te snoeien, te knotten, of op zwakgroeiende onderstammen te enten - zoals bij sommige vruchtbomen wordt gedaan - waarna ze in een struiklaag kunnen passen.


In een voedselbos zul je enkele of alle hiernavolgende lagen aantreffen:

  1. KRUINLAAG HOGE BOMEN

  2. LAGE BOMEN

  3. STRUIKLAAG

  4. KRUIDLAAG

  5. BODEMBEDEKKERS

  6. KLIMMERS

  7. ONDERGRONDSE LAAG


Geïnspireerd? Neem contact op

bottom of page