top of page

Agroforestry

2021
Muizen, Mechelen, Belgium

Een eetbare
voedselbosrand maken met bodemregeneratie.

Aansluiting tussen eigen tuin en bosomgeving

Zoals veel moderne tuinen was dit een grote open grasvlakte. De eigenaars wilden graag meer biodiversiteit met ook opbrengst voor menselijke consumptie terwijl met de insteek dat er toch ook nog open speelruimte overbleef voor de kinderen.

Er werden onder andere krenten, kersen, olijfwilgen, kaki's, mispels, moerbeien, vruchtmeidoorns & perzikken geplant.

Plaats voor lekkers uit de natuur maar ook om te spelen

We ontwierpen hier in samenwerking met de kant een voedselbosrand. Dit zorgt voor eetbaar lekkers en biodiversiteit aan de randen van de tuin met in het midden nog meer dan genoeg open ruimte voor een grasveld waar de kinderen kunnen voetballen en frisbeeën!

Voorbereiding met bloemen en kruiden

Als voorbereiding op deze aanplant werd er een jaar op voorhand een bloemen -en kruidenmengsel ingezaaid. De functie van dit biodivers mengsel zijn onder andere: de bodem losbreken, mineralen verzamelen, nectar voorzien, en dergelijke..

Rond deze bomen en struiken werden er een klein legertje van systeemplanten aangeplant. Deze verzorgen dezelfde functie als wat de éénjarige hun al voordeden met als enige verschil dat dit vaste planten zijn en dus samen met de kruinbeplanting een blijvende functie zullen vervullen.  

 

Struiklaag op komst

Tussen de kruinlaag en de kruidlaag zal er binnenkort nog een struiklaag aangeplant worden. Deze zal dan voornamelijk uit bessenstruiken bestaan zoals onder vele andere rode, witte, zwarte & stekelbessen.

Verloop van het traject

Na de ontwerpfase werd er een gedetailleerd stappenplan opgemaakt. 

De eerste stap was een organische lasagna op de bodem om de grassen te verstikken en het organische stof gehalte in de bodem op te krikken. 

 

Na het aanvoeren en vormgeven van de dikke mulchlaag zijn we aan de slag gegaan met de aanplant van de bomen en struiken. We hebben hier gekozen voor een walnoot, een moerbei en, omdat het een zuidwaarts gerichte border is, voor enkele kakibomen. Rond de fruitbomen vormden we gilde’s met vaste planten die verschillende functies vervullen zoals smeerwortel, rozemarijn en aardbei.

 

Ook werden er een kersenplukbosrandje aangeplant, hier werden verschillende kleinblijvende kersenstruiken gecombineerd met olijfwilgen . Olijfwilgen zijn prachtige systeemplanten omdat ze stikstofbinders zijn als eetbare bessen en brandhout opleveren!

Geïnspireerd? Neem contact op

Vul dit formulier in als je graag hebt dat ik contact met je opneem. Dan bekijken we samen hoe we van jouw groenproject een duurzaam en groen succes kunnen maken.

bottom of page