top of page

Biodiverse klimaattuin

2023
Lier, België

Hemelwater opvangsysteem gekoppeld aan vijver met overloop naar wadi.

In deze tuin was er enkel een gazon die het zwaar te verduren kreeg met de droogtes die we tegenwoordig kennen. In de periodes van droogte sterft het gras waardoor er kale plekken komen waarin pioniers groeien, ook wel onkruid genoemd in de volksmond.


Om het water langer vast te houden in de tuin ontwierpen we een opvangsysteem waarin het hemelwater in een reservoir van 2000 liter achter het tuinhuis opgevangen word. Wanneer het reservoir vol is zal het overvloedige water via een overloopsysteem in de vijver stromen, wanneer de vijver op zijn beurt vol is stroomt het water in de wadi.


In de vijver zijn er verschillende dieptes voorzien waardoor er een breed gamma aan moerasplanten, oeverplanten en waterplanten in kan gedijen. De wadi is opgevuld met houthaksel, dat zal fungeren als een spons. In de winter overtollig water opvangen en in de zomer vocht afgeven aan de tuin en de planten rondom. In de wadi werden er blauwe bessen aangeplant. Deze groeien voortreffelijk in dit soort biotoop.


In de cirkels die gevormd werden uit recupsteen van het oude terras worden nog laagstam fruitboompjes aangeplant met als boomspiegelbeplanting ondersteunende, bloeiende bloemen en kruiden. Op die manier vormen we een veerkrachtige plantgemeenschap.

Geïnspireerd? Neem contact op

Vul dit formulier in als je graag hebt dat ik contact met je opneem. Dan bekijken we samen hoe we van jouw groenproject een duurzaam en groen succes kunnen maken.

bottom of page