top of page

Bloemrijk voortuintje

2019
Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Sint-Katelijne-Waver, Belgium

Ontharding en vergroening met veel kleur en eetbaar groen voor meer biodiversiteit in een kleine tuin

Ontharden en vergroenen


De ruimte voor dit huis werd jarenlang gebruikt als oprit dus de bodem was stevig dicht gereden. De bedoeling was om deze plaats te ontharden en te vergroenen.


Hakhout, compost, bloemen en luzerne breken de bodem los en zorgen voor natuurlijke waterdrainage


Ik heb hier met lokaal geoogste boomstammetjes (duurzaam hakhoutbeheer) een verhoogd bed gemaakt en dit aangevuld met huisgemaakte compost. Hierin werd een bloemenmengsel gezaaid van onder andere zonnebloemen, rudbeckia en ridderspoor. Als vaste structuurplanten heb ik hier gekozen voor bessenstruiken, salie en rozemarijn.


Naast het bloemenmengsel werd er ook luzerne ingezaaid. Dit is een groenbemester die stikstof in de grond brengt en ook een zeer goede ontharder is omdat de wortels tot wel 3m diep infiltreren. Dit komt de gehele bodemstructuur ten goede aangezien er voedingsstoffen naar boven worden gehaald en wanneer het te vochtig is kan het water gedraineerd worden door het kanaalsysteem van de luzerne worteltjes.

Geïnspireerd? Neem contact op

Vul dit formulier in als je graag hebt dat ik contact met je opneem. Dan bekijken we samen hoe we van jouw groenproject een duurzaam en groen succes kunnen maken.

bottom of page