top of page

Stadstuin

2022
Mechelen, België

Aanleg stadstuin met waterdoorlatende verharding en regenwaterrecuperatie.

In deze tuin was het in de winter een modderpartij en in de zomer een harde stoflaag waardoor het hier dus nooit echt aangenaam toeven was. De vraag van de eigenaars was om meer beleving, diversiteit en toegankelijkheid te creëeren.


Zodoende kozen we in deze tuin voor de aanleg van een flagstone verharding van belgisch blauwe hardsteen met groene voeg. De onderlaag van de flagstones is een dikke substraat laag van fijne split waardoor het water nog makkelijk kan doorsijpelen. In de voegen werden beloopbare en droogteresistente tredplanten gezaaid zoals loopkamille, kruiptijm en bosaardbei.


In deze tuin installeerden we ook een regenwaterrecuperatiesysteem.

Allereerst plaatsten we een regenton alwaar het water van het dak van het tuinhuis in opgevangen zal worden. Wanneer deze ton vol is zal het overtollige water afgevoerd worden richting het regenwatervijvertje, dat eveneens door ons werd aangelegd. Wanneer het vijvertje op zijn beurt vol is zal dit overstromen in een wadi. Door het water in zoveel mogelijk trappen op te vangen en vast te houden kunnen we er maximaal gebruik van maken en creëeren we daarbovenop verschillende ecotopen voor een maximalisatie van de biodiversiteit.


Voor zowel de vijver, de wadi en de aangelegde borders werd een uitgekiend beplantingsplan opgesteld waardoor er in elk seizoen wat te ontdekken en te beleven zal zijn!

Geïnspireerd? Neem contact op

Vul dit formulier in als je graag hebt dat ik contact met je opneem. Dan bekijken we samen hoe we van jouw groenproject een duurzaam en groen succes kunnen maken.

bottom of page