top of page

Ecologische gezinstuin

2022
Muizen, Mechelen, België

Drassige verkavelingstuin wordt onderhoudsarm en ecologisch met plaats voor insecten, vogels en kinderen.

Deze tuin was in de winter niet betreedbaar vanwege het overtollige vocht en droogde in de zomer helemaal uit waardoor de grasmat kapot ging.


Om de tuin diverser en toegankelijker te maken werd een groot gedeelte hiervan omgevormd tot klimaatresistente eetbare border met bessenstruiken, bloeiende vaste planten en enkele bomen.


Op de bestaande grasmat legden we enkele lagen organische stof aan zoals compost, bio-afbreekbare worteldoek en hakselhout.

Zie -> https://www.groenvandoen.com/principes/lasagne-tuinieren


Deze gelaagdheid zorgt ten eerste dat het gras afsterft en zal verteren en ten tweede zal de humusvorming ervoor zorgen dat de bodem als een spons zal worden zodat in de winter het overtollige vocht hierin beter opgenomen word en in de zomer tijdens droge periodes zal deze sponzige humuslaag zijn vocht ook langer vasthouden. Dit komt zowel het bodemleven als de planten uiteraard ten goede!


Tussen de beplanting legden we een paadje aan van stapstenen zodat er tijdens betreding niet teveel bodemcompressie plaatsvind. Vanaf het slingerpaadje kan je tevens makkelijk alle bessenstruiken bereiken voor oogst en onderhoud. Tussen de stapstenen planten we verschillende soorten aardbeien die een mooi eetbaar groen tapijt zullen vormen.

Geïnspireerd? Neem contact op

Vul dit formulier in als je graag hebt dat ik contact met je opneem. Dan bekijken we samen hoe we van jouw groenproject een duurzaam en groen succes kunnen maken.

bottom of page